Jadłospis

JADŁOSPIS 01-05.03.2021r.

 
DNI TYGODNIA I ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
01.03. poniedziałek Płatki jęczmienna na mleku
Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, wędlina, papryka czerwona
Puree ziemniaczane, gulasz z udźca w sosie własnym, surówka wielowarzywna w sosie winegret
Kompot z czarnej porzeczki
Pomidorowa z makaronem

 
Marchewka, jabłko



 
02.03 wtorek Kakao z miodem pszczelim
Pieczywo mieszane, masło, hummus z ciecierzycy, marchewka, ogórek zielony
Ziemniaki z wody z koperkiem, kotlet włoski, surówka z buraka, papryki i ogórka kiszonego
Kompot wieloowocowy

 
Krem Shreka

 
Banan, winogrona
03.03. środa Płatki kukurydziane na mleku
Pieczywo mieszane, masło, pasta z ryby gotowanej i włoszczyzny
Racuszki drożdżowe z jabłkiem polane sosem jogurtowym z wanilią i malinami
Kompot wiśniowy
Zupa kalafiorowa z koperkiem Papryka kolorowa, ogórek, marchewka- paluszki warzywne do schrupania
04.03. czwartek Herbata z imbirem Pieczywo mieszane, masło, pasta jajeczna z awokado, pomidor bez skórki Kasza bulgur na sypko, bitki schabowe w sosie własnym, bukiet warzyw na ciepło
Kompot wieloowocowy

 
Barszcz czerwony Deser 3-warstwy: jogurt, mus truskawkowy, płatki owsiane górskie
05.03 piątek

 
Płatki orkiszowe z żurawiną na mleku
Pieczywo mieszane, masło, pasta z twarogu z rzodkiewką i ogórkiem zielonym
Łazanki z szynką i z kapustą kiszoną
Kompot truskawkowy

 
Zupa Rybka Pływa Ciasto ucierane własnego wypieku z owocami i kruszonką

 


Państwa dzieci podczas pobytu w żłobku mają dostęp do herbaty (owocowej, ziołowej, czarnej słomkowej), wody niegazowanej, mineralnej, która podawana jest z sokiem z cytryny, liściem mięty, ewentualnie świeżej bazylii (sezonowo).
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).