Jadłospis
JADŁOSPIS 01-05.03.2021r.
DNI TYGODNIA | I ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
01.03. poniedziałek | Płatki jęczmienna na mleku Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, wędlina, papryka czerwona |
Puree ziemniaczane, gulasz z udźca w sosie własnym, surówka wielowarzywna w sosie winegret Kompot z czarnej porzeczki |
Pomidorowa z makaronem |
Marchewka, jabłko |
02.03 wtorek | Kakao z miodem pszczelim Pieczywo mieszane, masło, hummus z ciecierzycy, marchewka, ogórek zielony |
Ziemniaki z wody z koperkiem, kotlet włoski, surówka z buraka, papryki i ogórka kiszonego Kompot wieloowocowy |
Krem Shreka |
Banan, winogrona |
03.03. środa | Płatki kukurydziane na mleku Pieczywo mieszane, masło, pasta z ryby gotowanej i włoszczyzny |
Racuszki drożdżowe z jabłkiem polane sosem jogurtowym z wanilią i malinami Kompot wiśniowy |
Zupa kalafiorowa z koperkiem | Papryka kolorowa, ogórek, marchewka- paluszki warzywne do schrupania |
04.03. czwartek | Herbata z imbirem Pieczywo mieszane, masło, pasta jajeczna z awokado, pomidor bez skórki | Kasza bulgur na sypko, bitki schabowe w sosie własnym, bukiet warzyw na ciepło Kompot wieloowocowy |
Barszcz czerwony | Deser 3-warstwy: jogurt, mus truskawkowy, płatki owsiane górskie |
05.03 piątek |
Płatki orkiszowe z żurawiną na mleku Pieczywo mieszane, masło, pasta z twarogu z rzodkiewką i ogórkiem zielonym |
Łazanki z szynką i z kapustą kiszoną Kompot truskawkowy |
Zupa Rybka Pływa | Ciasto ucierane własnego wypieku z owocami i kruszonką |
Państwa dzieci podczas pobytu w żłobku mają dostęp do herbaty (owocowej, ziołowej, czarnej słomkowej), wody niegazowanej, mineralnej, która podawana jest z sokiem z cytryny, liściem mięty, ewentualnie świeżej bazylii (sezonowo).
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).